19min.bg

Комунистът президент с 2-ри мандат в Прага

73-годишният комунист Милош Земан ще има втори президентски мандат, след като победи на втория тур от вота в Чехия през уикенда. Той взема 51,55% от гласовете срещу 48,45 на сто от десния кандидат. Земан е единственият държавен глава от ЕС, който беше на парада на Червения площад за 70-годишнината от победата във Втората световна война и нито за миг не е спрял да иска сваляне на санкциите към Русия. Направи го дори насред кампанията на реч в Европарламента. Една от идеите му е да свика референдум по модела на Брекзит, за да бъде питан народът иска ли да остане в Евросъюза.


Земан е единствената стабилна институция в страната, след като 2-месечното правителство на гостувалия преди дни у нас премиер Бабиш, който е словак по рождение, се провали на вот за доверие в парламента със 78 срещу 117 гласа. Обвиненията към бившия финансов министър, който сега оглавява правителството, са за източване на 2,5 мн.евро от фондовете на ЕС за собствения му скикурорт.


Чехия, без да е най-богатата държава в общността, е на първо място в ЕС в класацията за най-малко бедни и е шампион в ранглистата за социална справделивост. България, макар да делим общо 45-годишно соцминало с братята славяни от Бохемия и Моравия, е точно на обратната страна на скалата– последна и в двете подреждания.