19min.bg

Конституцията на ГЕРБ е писана от хора, които не познават основни положения на конституционното право

           Проектът на ГЕРБ за Конституция е писан от експерти, които не са конституционалисти и в него има такъв тип грешки, в които се вижда, че не се познават основни положения на конституционното право. (…) Недоволството към определено управление не е фактор, който да предопределя изцяло нова Конституция. Това заяви докторът по конституционно право Симона Велева. За „Тази сутрин“ тя коментира предложенията на ГЕРБ за конституционни промени и евентуалните рискове, които се крият в новите текстове.



Сегашната Конституция имаше преамбюл, определящ държавата ни като демократична, правова и социална. Такъв вече няма да има според предложенията.



Велева отбеляза, че преамбюлът е важен и беше категорична, че всеки един проект трябва да има основните постулати, въз основата, на които ще бъде приет.



„Това, че България е демократична, социална и правова държава не са пожелателни характеристики. Всяка една дума в Конституцията тежи много“, смята тя.




Велева обясни, че не е случайно обстоятелството, че основните права са винаги в началото на Конституцията. В новите текстове обаче главите са разместени.