19min.bg

Корман е патрон на образователния министър

Корман Исмаилов е наложил за образователен министър Тодор Танев, разкри пред 19 минути изключително добре информиран източник от висините на ГЕРБ. Това е било условието на храненика на Ердоган самият той „да се откаже” от поста. Досега за 135 години български правителства не е имало друг случай Турция да ни наложи просветния министър. Опитите на ДПС да овладее министерството, където титуляр навремето е бил авторът на Под игото Иван Вазов, не се увенчаха с успех дори при кабинета Орешарски, където движението имаше най-силни позиции за целия преход. Тогава предвидена за поста беше проф. Мариана Георгиева, днес депутат, но тя отиде да управлява спорта.  

В ГЕРБ се приема като изключително нахалство фактът, че партията има само 10 места в кабинета при 7 за РБ, въпреки че реформаторите имаха 4 пъти по-нисък резултат от герберите на изборите на 5 октомври.

Специално Министерството на образованието е било поставено като приоритет на първата българска партия. Въпреки това обаче е имало пробойна в преговорния екип на ГЕРБ една от дамите в него. Тя е играла за турския кандидат.

Защо им е образованието? От една страна Левски, който при последните учебници от 2012 г. по времето на министър Сергей Игнатов от национален герой се превърна просто в „арестуван от полицията”, сигурно най-накрая ще бъде признат от човека на възпитания и обучен с турски средства Корман Исмаилов за „терорист” против „законно установената турска власт”. 

Само напомняме, че новият турски премиер Давутоглу е идеологът на доктрината за възстановяване на Османската империя в 21 век, че той е дясната ръка на Ердоган. Нещо повече - Ердоган лично демонстрира подкрепата си за партията на Дал и Исмаилов. В 1 милион тираж се отпечата предизборно снимка на Корман и Ердоган, а материалите – например листовки, флайери и банери, в районите му бяха разпространявани на турски език, което е в нарушение на законите на България. Смятаме, че връзката е повече от ясна.

Как точно Патриотичният фронт с категоричното му условие за национализъм в образованието гласува за тази кандидатура? Нима не знаеше кой е предложил тогова?! И какво означава това за България?!

От друга страна, образованието е една от системите, които са най-щедро бюджетно финансирани. Тя върти годишно 2,2 млрд.лева – колкото МВР и Министерството на отбраната, взети заедно. На всичко отгоре, за първи път ще имаме специална програма „Образование и наука” с предвидени евросредства над 1,2 млрд. лв. Не е ясно точно как ще ги управлява човек, който досега е управлявал само себе си и скромната си заплата.

Танев няма и екип. Очаква се от ГЕРБ да му бъдат назначени заместници, които от една страна да следят да не предава България, а от друга – да управлява вместо него 100-те хиляди души, които работят в образованието, защото новият министър очевидно е неспособен.