19min.bg

Корупционна ПП-схема с европари в образованието

Антикорупционерите от ПП са забъркали удивителна корупционна схема в европейската агенция на Министерството на образованието – Центъра за развитие на човешките ресурси, където има удвоен бюджет европари по програмата Еразъм плюс. Тутакси подаваме сигнали до Европейския парламент и до комисията Антикорупция на българския, а родните правоохранителни институции са длъжни по закон да се самосезират чрез публикацията.

Защото същата схема с модификации действа и в другата останала под ръководството на ПП агенция – Националния филмов център, както сме писали и отново ще напомним. Действаше и в трета до преди седмици в ръцете на ПП – Национален фонд Култура.

И в трите схемата е разкрита чрез одитни доклади.

Ето как работи в образованието:

Вместо 150 оценители, с колкото има договор, ЦРЧР работи с пъти по-малко – реално 15-20. Защо ли? За да минават лесно проекти с политически протекции на ръчен контрол.

Схемата е измислена така, че ако тази година оценителят не влезе в кръга на „добрите” и изпълнителните, той няма да получи проект за оценяване. И догодина вече, понеже не е участвал, няма да вземе нужната оценка, за да може да бъде дисквалифициран и за втората година. Така отново да не може да оценява, та случайно да не обърка нагласените конкурси.

Резултатите от последната сесия по Еразъм плюс показват до какво води това. На първо място с равен брой невъзможни за постигане точки – 89, са два проекта, които по някаква удивителна случайност са две варненски сдружения. С гарантирана липса на професионален капацитет.

Но пък явно със заслуги за спечелените в коалиция с Възраждане местни избори в морската столица. Ето така се разплаща купен и контролиран вот. С чужди пари.

В същото време организации, които са отстранили единствена забележка към проектите им от минали оценки, остават под чертата със супер актуални проекти, издържани според топ политиките на Европейския съюз и с участието на ресорни представители на институциите на всички нива  - европейско, национално и местно.

Всичко това би било незначително, ако не ставаше въпрос за милиони европейски средства. Които, поради некадърност, антикорупционерите от ПП и не могат да усвоят в нужния размер.

Оттам връзката е пряка: по-лоши проекти – по-малко усвояване – по-малко пари в следващите години.

Същата работа се получава в Националния филмов център. Там ПП, нали е за върховенството на правото и закона, направи системата на оценка така, че за да се спечели някой проект, трябва да е участвал вече в международен фестивал. За да го е направил обаче, вече трябва да е получил субсидия от НФЦ. На всичко отгоре, също като в ЦРЧР, управляващите парите на данъкоплатците за кино се оказаха в роднински връзки с получателите на многомилионните средства – както показахме от разкрилия нередностите одитен доклад. Крайният резултат се оказа блокиране на парите за кино.

Те обаче са някакви си 50-60 млн.лв. годишно, което е над 3 пъти по-малко от парите по Еразъм плюс.

В следващ брой ще разкрием още един поразителен харч на евроагенцията в образованието – пиарът е даден на фаворизирана от ПП фирма. Същата, откакто акад. Денков е министър, премиер и лидер на ПГ на ППДБ, е абонирана за поръчките в подопечното му Министерство на образованието, в Министерството на туризма, а вече и в ЦРЧР.  


Радостина Тонева