19min.bg

Кошлуков да подаде оставка: Журналисти, общественици и духовници

                      Бивши дългогодишни кадри на БНТ, общественици, духовници и хора на изкуството поискаха в отворено писмо оставката на генералния директор Емил Кошлуков, предаде OFFNews.bg.


Писмото е по повод внесени в Народното събрание поправки в Закона за радиото и телевизията, която предлага мандатът на генералните директор на БНТ и БНР да се удължи от 3 на 5 години. Автор на поправката е Вежди Рашидов (ГЕРБ). Предвижда се и втора промяна, която облекчава изискванията за професионален от на кандидатите за генерални директори.


"Внасянето им точно в този момент създава натрапчивото усещане, че отново нещо се върши набързо и на тъмно – за сметка на обществените медии и техните зрители и слушатели. Ето защо настояваме обсъждането и гласуването на промените в ЗРТ да се отложат за по-спокойни дни и то след публично обсъждане", пишат подписалите писмото.


Те отправят остри критики към Емил Кошлуков:


    В момента БНТ се управлява от генерален директор със съмнителна професионална квалификация за заеманата длъжност. Действията му показват, че се ръководи не от желанието за реформиране на обществената телевизия и увеличаване на нейната зрителска аудитория, а от лични подбуди и реваншизъм, като непрекъснато провокира скандали. Изявленията му демонстрират липса на нормативна, медийна и комуникативна компетентност.


    За кратко време БНТ изгуби авторитета, който си извоюва с обективността, диалогичността и насочването на програмната тематика към нашите зрители без политическа и властова зависимост.


    Обръщаме се и към нашите колеги в БНТ – спомнете си, как през 2013 г. телевизията беше аплодирана за своя професионализъм, а днес репортерите й са остракирани. Не заради техните качества, които са безспорни, а заради загубата на доверие, заради подозренията в обслужване на интереси, които нямат нищо общо с обществената й функция. Това става при и заради управлението на г-н Кошлуков.