19min.bg

Коце Маца и Мирчо Циганина точели Държавния резерв

Закопчаният на гръцката граница бос на футболен клуб „Беласица“ Костадин Хаджииванов се оказа сътрудник на разследвания за източване на Държавния резерв скандален бизнесмен Мирчо Петков-Циганина. Последният е бил обект на проверки от страна на парламентарната комисия „Антимафия“ в предишното Народно събрание.
Коце Маца е съдружник на Мирчо Циганина в софийското акционерно дружество „Хемус консулт“, в което и двамата притежават по 25% дял, установи БГНЕС след проверка на съдебно-правните регистри. Предметът на дейност на дружеството е "консултации по стопанска дейност и управление".
Оборот от около 50 млн. лева от продажбата на 43500 тона дизел и над 80000 тона зърно от Държавния резерв е направил тандемът Хаджииванов-Петков посредством  фирма „Алтиар 97“ ООД, в която двамата имали общ бизнес. Това става ясно от документи на разследваната „Алтиар 97“ за кражби на суровини и материали от резерва. По думите на тогавашния директор на резерва Димитър Димитров, в срещи с руски партньори Мирчо Циганина се хвалел, че посредством същото дружество е плащал милиони левове за партии, политици и магистрати.