19min.bg

Котките показват ключови признаци на траур, след като някой от техните приятели почине: Учените

Смъртта на домашен любимец е съкрушителна за всеки собственик, но ако имате няколко животни, ново проучване показва, че загубата е също толкова тежка за тях.

Изследователи от университета в Оукланд разкриха, че котките показват ключови признаци на скръб след смъртта на друг домашен любимец в същото домакинство.

Това включва промени в съня, търсене на внимание и прекарване на време в самота.


'Докато кучетата биха могли основателно да реагират по-силно на смъртта на друг домашен любимец от техния вид, котките под човешка грижа са се адаптирали да живеят сред себеподобни и тяхната способност да реагират на загубата на другар заслужава по-нататъшно проучване', пише екипът в своето изследване, публикувано в Applied Animal Behaviour Science.

В новото проучване изследователите са привлекли 412 собственици на котки, които са били анкетирани относно непосредствените и дългосрочните промени, наблюдавани при оцелялата котка след смъртта на друг домашен любимец.


Резултатите показаха, че при някои котки се наблюдават ключови признаци на скръб, включително промени в съня, храненето, игрите, търсенето на внимание, криенето и прекарването на време насаме.