19min.bg

Ковачки иска 100 млн. лв. за дела си в Общинска банка

Бизнесменът Христо Ковачки е изразил готовност да продаде дела си в “Общинска банка“ на Столична община срещу сума, близка до 100 милиона лева, съобщи в понеделник Mediapool като се позова на свои източници. Бъдещето на финансовата институция е било обсъдено на 8 май на нарочна среща между него и шефа на градския парламент Андрей Иванов. 


Бизнесменът държи малко над 25% в “Общинска банка“, което му осигурява блокираща квота при вземане на решения от управителния и надзорния съвети. Дялът беше придобит през 2004 г., когато няколко общински дружества продадоха без предупреждение своите участия на фирми на Ковачки, припомня електронното издание. Веднага след това е прокарана и промяна в устава, което дава на бизнесмена пълен контрол върху банката. На този етап общината не смята да купува акциите на Ковачки. Според информация на Mediapool кметството щяло да се опита да прокара промяна в устава. Единственото споразумение, постигнато на срещата, е било за подмяна на двамата общински представители в управителния и надзорния съвет на банката.


Защитавайки исканата цена за своя дял в “Общинска банка“, представителите на Христо Ковачки са дали пример как през миналата година Държавният резервен фонд на Оман е платил 130 милиона евро за 33% в Кооперативна търговска банка. От своя страна, представителите на кметството са заявили, че 100 млн. лв. са твърде много пари предвид кризата на финансовите пазари.