19min.bg

КПК разследва как Гайтански плаща дълговете на Доган за ТЕЦ Варна чрез заема от 150 млн. от ББР

Комисията за противодействие на корупцията (КПК) разследва заем от 148,5 млн. лева, отпуснат от Българската банка за развитие на фирми, чийто собственик е Румен Гайтански - Вълка, съобщиха от КПК. От съобщението става ясно, че 30 млн. лева от заема са отишли пак под формата на заем към ТЕЦ-Варна, чийто съсобственик е почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

Обект на разследване са данни за допуснати от длъжностни лица от ББР безстопанственост и присвоявания във връзка с договор, сключен на 17.06.2019 г., с който от банката на „Роудуей кънстракшън“ е предоставен кредит в размер на 148.5 млн. лв., за чието обезпечение е представен сключен договор за доставка на инертни материали от „Пътстройинженеринг“ АД. Основен акционер в последното дружество е „Биомайнинг“ АД. В хода на разследването са установени данни, че и трите търговски дружества в действителност се управляват от българския гражданин Р.Г - Румен Гайтански, става ясно от съобщението.  

Установено е, че договорът, послужил за обезпечение на предоставения от ББР на „Роудуей кънстракшън“ кредит, е прекратен седмица след подписването му през 2018 г. В хода на разследването Комисията за противодействие на корупцията е анализирала множество договори между посочените дружества, за да установи разходването на получения от ББР кредит. Налице са данни, че „Кристална вода“ АД получава със заем от „Био майнинг“ АД значителни финансови средства. Установени са данни, че българският гражданин Румен Гайтански е свързан и с управлението на „Кристална вода“ АД.

В съобщението се казва още:

От анализа на събраната документация се установява, че „Кристална вода“ АД се явява обезпечител по договор за кредит между „Търговска банка Д“ и ТЕЦ „Варна“ АД от 2019 г.

Установено е, че „Кристална вода“ АД погасява задълженията на ТЕЦ „Варна“ АД към „Търговска банка Д“. Налице са данни, че времевият период, в който това е направено, съвпада с предоставянето на заем в размер на 30 млн. лв. от дружеството „Био майнинг“ АД на „Кристална вода“ АД.

Обект на разследване от КПК е и осъществената през м. юли 2024 г. продажба на свързаната с Р.Г. „Пътстройинженеринг“ АД на регистрирано в гр. Кърджали търговско дружество.

От събраните към момента документи и тяхното задълбочено изследване, налице е обосновано предположение за това, че се касае за извършени закононарушения, които са довели до значително ощетяване на ББР, съответно финансовия интерес на държавата.

Действията по разследването на КПК имат за цел да установи цялостния процес от отпускането от ББР на кредита до неговото усвояване от съответните крайни бенефициенти, с оглед на наличието на данни за представена пред банката фиктивна обезпеченост на отпуснатия заем. Проверяват се и неправомерни действия на длъжностни лица - служители на ББР.

Предстои да се проведат множество действия по разследването, в т.ч. събиране на доказателства. След приключване на действията на КПК, резултатите от разследването ще бъдат докладвани на компетентната прокуратура.