19min.bg

КПКОНПИ изпра Апартаментгейт

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) не е установила нарушения при проверките на апартаментите на властта.


Скандалът с новите имоти на управляващите, купени на по-ниски цени от пазарните с недостигащи им дори за занижената стойност доходи, избухна през месец март и доведе до серия от оставки на министри от ГЕРБ. Още тогава започнаха и проверки, извършвани от антикорупционната комисия, а паралелно с тях текат и тези на прокуратурата и Националната агенция по приходите.


Всичко това се е случило в разрез със законите у нас, според които всеки е длъжен да изповядва сделките минимум на пазарните  цени. Така например финансовият министър Владислав Горанов е декларирал стар апартамент за € 1000/кв.м в работническата зона Б 5 преди скока на цените на имотите, а Цветан Цветанов години по-късно си е купил чисто ново жилище в престижния квартал Изток и то супер лукс за € 600 кв.м.  с бонус 130 м2 тераса, 40 кв. гараж и частен ВИП асансьор.


На 19 юни комисията е приключила 11 производства, които бяха образувани след скандала. По 7 от тях комисията не е открила конфликт на интереси, а други 4 са прекратени. Така казусът с имотите е приключен за КПКОНПИ. Резултатите от проверката на прокуратурата все още се очакват.


На сайта на комисията са публикувани няколко решения, според които при покупката на имотите си не са направили нарушения бившият шеф на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, , бившият министър на правосъдието Цецка Цачева, председателят на комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.


Всички те бяха разследвани от антикорупционната комисия по медийни публикации от преди няколко месеца заради имоти, за които се твърдеше, че са купени на по-ниски цени от пазарните.


Отделно прокуратурата също започна проверки по публикациите за имотите, купени на по-ниски от пазарните цени. Сред проверяваните както от държавното обвинение, така и от данъчните е председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, който излезе в отпуск по съвет на премиера Бойко Борисов, а след това го удължи. Това може би обяснява защо подчинените му оневиняват останалите лица в скандала. Данъчните инспектори в София и прокуратурата правят ревизия на имуществото и доходите на Пламен Георгиев и съпругата му за периода 2013 – 2018 г. Резултати от проверката няма, въпреки че законоустановения срок вече изтече.


Единствено сигналът за апартамента на съпругата на Лозан Панов, който бе проверяван от антикорупционната комисия в качеството му на председател на ВКС и председател на Административния съд в София-град в периода 2007 - 2012 г., ще бъде препратен към Инспектората на ВСС.


Според заключението на комисията в сигнала срещу него се съдържат твърдения за облагодетелстване на Панов, както и нарушаване на изискванията на Висшия съдебен съвет за висок морал на представителите на съдебните власти.