19min.bg

Кръчми и таксита масово погазват данък музика

85 заведения за година са глобени за това, че пускат музика без да са платили за авторски права, пише ,,Телеграф". Санкициите за тях са в размер от 2000 до 20 000 лева. Размерът се определя в зависимост от големината на заведението и значението на музиката за бизнеса на нарушителя, казва Момчил Даскалов, мениджър "Лицензиране на публични изпълнения" в "Музикаутор". Според Даскалов малко ресторантче може да отнесе глоба от 2000 лева, а за голям хотел излиза повече. Имало е и случаи, когато са санкционирали организатори на концерти с по 20 000 лева.


Масово нощни клубове излъчвали песни без уредени авторски права, като правят и нелегални концерти. Големите търговски вериги и хотелите са по-изрядни платци. Нарушенията са главно сред малкия и средния бизнес, категорични са експертите.


Такситата и автобусите също трябва да плащат за правото да пускат музика и филми. Сумите, които едно такси трябва да даде за уредени музикални прави, излизат не повече от 20 лева годишно, а за автобус е към 200 лева.