19min.bg

Край на ангажиментите ни пред Украйна: MO

“Ангажиментите ни покрай военната помощ на Украйна вече са изпълнени”, заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов след заседанието на колегите си от пакта в Брюксел.


"Това, което е записано в решението на НС от 9 декември, е, че България трябва да предостави помощ съгласно един списък, който бе предоставен от МО на МС. Мога да кажа със задоволство, че този списък е изпълнен. По отношение на точка 6 от това решение е записано, че МС трябва да продължи да оказва подкрепа на украинската страна съобразно българските възможности. В момента българските възможности са такива каквито са. Ние сме предоставили този списък и оборудването вече е предоставено", категоричен бе той.


“Склонен съм да вярвам на изявленията на бившия премиер Кирил Петков за оказаната военна помощ на Украйна и той би следвало да знае какво прави правителството на четворната коалиция във всеки един момент”, коментира още Стоянов.


"Не мисля, че е тайна, че всичко, което се произвежда в нашия военнопромишлен комплекс, се реализира там, където се води война, където се водят сражения. Това е нещо, което е известно. Фирмите, които са частни, и държавните имат подписани контракти, но по-пълна информация може да ви даде министърът на икономиката. В МО ние тепърва започваме да произвеждаме боеприпаси, така че е твърде рано да коментирам", посочи той.