19min.bg

Край на света със слънчевата буря?

Страшни предупреждения за наближаващ апокалипсис на 23 август плашат читателите в интернет от няколко дни.

Очакванията за края на света този път са свързани със силните слънчеви изригвания.

Любителите на катастрофични емоции „носят вода от 10 кладенеца”, за да ни убедят, че краят ни идва. Позовават се на предсказанията на Распутин и на заснети от сателит на НАСА кадри на слънчеви изригвания въобще, пише BNews.

Според специалистите обаче слънчевите бури не са рядкост, а „краят на света” и този път няма да дойде. Както съобщават на сайта си физиците от Центъра за слънчев и слънчево-земен мониторинг в Стара Загора, наистина, през последните 24 часа е имало 3 силни изригвания, най-мощното, от които е достигнало своя пик тази сутрин около 8.20 часа българско време.

В това обаче няма нищо страшно. Нещо повече- "космическото времe" изглежда твърде спокойно.

Метеорологът Петър Янков от ТвМет обясни пред Bnews, чe според база данни, получавани по-специални канали от НАСА, Слънцето в следващите дни ще е със сравнително ниска активност в противоречие с твърденията за очаквани опустошителни бури.

Състоянието на геомагнитното поле също не дава основания да очакваме мощни, високоскоростни потоци да се насочат към Земята така, че да я унищожат, допълва експертът.


Ако съдим по данните на българските обсерватории за слънчевата активност и геомагнитното поле, които са определящите фактори,  на 23 и 24 август „слънчевият вятър” ще се повлияе от срещата на Земята с изхвърлената коронална маса (от протони) в последните дни. В рамките на 3-дневната прогноза обаче „не се очаква покачване на радиационния фон на геостационарната орбита”. А той се определя от потоците слънчеви протони с висока енергия".

Това е мнението на българските физици от Центъра за слънчев и слънчево-земен мониторинг в Стара Загора.

Накратко, дори и да станем свидетели на мощни слънчеви бури, те могат най-много да причинят т. нар. "Аврора" - красиво явление, подобно на Северното сияние, както и смущения в работата на изкуствените спътници и на комуникационните системи на нашата планета.

Ако има такава ситуация е възможно да бъдат затруднени трансконтинеталните полети, тъй като при тях самолетите летят на височина над 10 километра, но няма да доведат до края на света.