19min.media

Крал Артур може да е бил ЛГБТ: Британски съвет

Уелски съвет включва крал Артур в хронологията на „историята на ЛГБТК“, като се позовава на легенда, според която легендарният владетел някога е носил женски дрехи, съобщават местни медии.

Легендарният монарх, за когото се твърди, че се е възкачил на престола, като е извадил меча си Екскалибур от камък, а след това е управлявал Великобритания с помощта на рицарите на кръглата маса и магьосника Мерлин, е включен в местен образователен ресурс в Денбишър, който документира „ключови моменти“ от историята на ЛГБТК.

Времевата линия, която разказва „истории за сексуалната ориентация и половата идентичност“, се основава на работата на историчката с ЛГБТ насоченост Норена Шопланд, чието изследване е подкрепено от университета в Суонзи. Инициативата е част от обучението по „Език и история на ЛГБТК+“ за местни библиотеки, музеи и архиви и е поръчана от правителството на Уелс.


LGBTQ, ЛГБТК, е акроним, с който се описват лесбийките, гейовете, бисексуалните, транссексуалните, куиър или питащите хора.  Обяснявайки мотивите си за включването на владетеля в хронологията, съветът на Денбишър се позовава на уелска легенда, според която „при следващ случай Артур се облича в женски дрехи, за да посети момиче в Рутун“.

Легендата разказва, че Рутун или Рутин в Денбишър е мястото, където Артур екзекутирал съперник на име Хуейл маб Кау. Според приказката Хюил е видял краля да използва женски дрехи, за да се промъкне на танц, за да се доближи до жена, от която се интересувал. Артур убил Хюийл, защото се подиграл с нараненото му коляно.


Мария Пенчева