19min.bg

Кръстиха връх на Путин

Стана традиция киргизкият народ да кръщава планински върхове с имената на видни руски политици. Премиерът на Киргизстан Алмазбек Атамбаев подписа нареждане за това един от върховете в планинския масив Тян Шан да бъде наречен на името на руския министър-председател Владимир Путин, информира британската агенция BBC. Преди години друг планински връх беше кръстен на първия руски президент Борис Елцин.


Страната, чиито име означава Земята на четиридесетте племена, се слави с това, че е една от най-високопланинските земи. Тя заема западните и централни части на Тян Шан. 17,1 % от 5-милионното кирзико население са руснаци. Височината на върха, който ще носи името на бившия руски президент, е 4500 метра. Той се издига над река Ак Су в киргизката Чуйска област.


Киргизкият премиер прекъсва дългата традиция да се подаряват домашни любимци на руския министър председател. Досега Путин е получавал подаръци от различни ръководители в Русия и по света като кучета, тигри и др. Неотдавна българският премиер Бойко Борисов изненада Путин с оригиналния си подарък – българска каракачанска овчарка, която стана международно известна с името Бъфи.