19min.bg

Кремъл потвърди удължаването с два месеца на сделката за зърно през Черно море

Москва се съгласи да удължи с два месеца срока на сделката за черноморското зърно, потвърди говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в четвъртък след разговори за облекчаване на ограниченията върху руския износ на селскостопански продукти.

"Можем да потвърдим, че руската страна също реши да продължи тази така наречена черноморска сделка за период от два месеца", заяви Песков пред репортери.

Той определи това като "относителен резултат" за Русия, като добави, че съдбата на пакта е "в ръцете на тези, с които ООН трябва да съгласува руската му част".

Преди това Русия заплаши да се оттегли от сделката, оплаквайки се, че не се спазва отделно споразумение с ООН за улесняване на доставките на руско зърно и торове, сключено с посредничеството на ООН като част от преговорите по сделката през юли миналата година.  

 Сделката е сключена за първи път през юли 2022 г., за да се осигури безопасен износ на украинско зърно в условията на руски блокади на украинските пристанища. Сделката - за чието сключване помогнаха Организацията на обединените нации и Турция - трябваше да изтече в сряда, преди да бъде подновена.

По данни на Европейската комисия на Украйна се падат 10% от световния пазар на пшеница, 15% от пазара на царевица и 13% от пазара на ечемик. Тя също така е ключов световен играч на пазара на слънчогледово олио.

Ако сделката не беше подновена, продоволствената сигурност в света щеше да бъде застрашена. Във вторник Международният комитет за спасяване (IRC) написа, че до 90% от вноса в страните от Източна Африка са доставки, подкрепени от сделката за зърно. Ако този внос бъде спрян, ще има "рязко увеличение на броя на недохранените хора" до почти 19 милиона през 2023 г., смята IRC.

Новата сделка ще бъде в сила до 18 юли.