19min.bg

Кремъл поздрави Доналд Тръмп за смъртта на Ал Багдади

Говорителят на президента на Русия Дмитрий Песков заяви в понеделник, че операцията, довела до смъртта на лидера на Ислямска държава (ИДИЛ) Абу Бакр ал Багдади, може да отбележи "сериозният принос" на президента на САЩ Доналд Тръмп във войната срещу тероризма, предаде БНР.


Песков подчерта, че Москва тепърва ще потвърди, дали Ал Багдади наистина е мъртъв, но изтъкна, че руските военни са засекли американски самолети в района, в който лидерът на ИДИЛ загуби живота си. По-рано днес Русия се усъмни в информацията за ликвидирането на Ал Багдади.


В неделя американският президент Доналд Тръмп обяви, че лидерът на Ислямска държава е бил вкаран с смъртоносен тунел без изход, което го е принудило да се самовзриви заедно с три от децата си. Тръмп също така благодари на Русия за "отваряне на въздушното пространство", като по този начин Москва е помогнала на САЩ да извършат операцията.


Междувременно неназован официален представител на американското разузнаване посочи за списание Newsweek, че най-вероятният наследник на мъртвия лидер на ИДИЛ  е Абдула Кардаш.