19min.bg

Кристалина Георгиева става зам.-председател на ЕК

Кристалина Георгиева става заместник-председател на Европейската комисия и еврокомисар по бюджет и човешки ресурси. Това обяви Жан-Клод Юнкер при предствяне на пълния състав на новата Еврокомисия, предават световните агенции.



Първи зам.-председател на ЕК ще бъде Франс Тимерманс (Холандия), който ще бъде комисар за междуинституционалните отношения, върховенството на закона и хартата за основните човешки права. Останалите заместници на председателя Жан-Клод Юнкер са Аленка Братушек (Словения), която ще бъде и еврокомисар по енергетиката; Юрки Катайнен (Финландия), еврокомисар по заетостта, растежа, инвестициите и конкуренцията; Валдис Домбровскис (Латвия), еврокомисар за еврото и социалния диалог; Андрус Ансип (Естония), еврокомисар по цифровия единен пазар и Федерика Могерини (Италия) - върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността.



Едни от най- ключовите постове в ЕК отиват при Франция и Великобритания. Бившият финансов министър на Франция Пиер Московиси (социалист) поема ресор „Икономика и монетарна политика”, а Джонатан Хил ще отговаря за финансова стабилност, финансови услуги и капиталови пазари.