19min.bg

Кристалина и Дянков фалшифицирали рейтинги на държави: Разследване

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева беше призована в четвъртък от Световната банка, нейния предишен работодател, заради оказване на натиск за засилване на позицията на Китай в класацията на икономиките, предаде South China Morning Post.


Георгиева каза, че не е съгласна с констатациите, съставени от външна адвокатска кантора по указание на Световната банка.


Световната банка откри толкова сериозни етични проблеми в разследването на доклада „Да правиш бизнес“, че реши да се откаже изцяло от поредицата, показва изявление, публикувано във Вашингтон.


Позицията на Китай в доклада за 2018 г., публикуван през октомври 2017 г., би трябвало да е със седем места по -ниска - на 85 -то място, вместо да остане на 78 - заяви Световната банка в преглед, публикуван през декември.


„Промените в китайските данни в Doing Business 2018 изглежда са резултат от два различни вида натиск, упражняван от банковото ръководство върху екипа на Doing Business“, се казва в доклад на Световната банка в четвъртък.


Кристалина Георгиева и съветникът ѝ по онова време Симеон Дянков са оказвали натиск за "внасяне на конкретни промени в данните за Китай в опит да подобрят класирането му, точно когато от страната се очакваше да играе ключова роля в кампанията за увеличаване на капитала на банката".


Резултатите от проверката са оповестени пред изпълнителните директори на Световната банка в сряда и бордът е разрешил те да бъдат публикувани.