19min.bg

Кристалина не може да стане президент

Решение на Конституционния съд от 2001 година ЗАБРАНЯВА Кристилина Георгиева да бъде избрана за президент. Причината е проста, смята бившият съдия в КС и съветник на премиера Георги Марков. Освен да има качествата български гражданин и роден на територията на страната, всеки кандидат трябва да е живял в България поне 183 дни през всяка от последните 5 години. Единствената друга възможност е да е бил командирован от България в странство, както са командировани посланиците.



По тази причина Надка Михайлова примерно може да се кандидатира, а Кристалина не може. И не съветвам ГЕРБ изобщо да не издигат тази номинация, защото може да стане голям скандал”, коментира казуса пред БНТ бившият конституционен съдия точно от времето на решението Георги Марков.



Не е тайна, че той е юридически съветник на премиера, освен това бе дошъл в студиото на БНТ директно от лекции за Жени - ГЕРБ на празния курорт Албена. Другите лектори там бяха еврошампионът по бокс Кубрат Пулев, олигархичната съпруга и директор на интернет телевизия Весела Барбукова, звездата на Под прикритие Захари Бахаров и бившият тв водещ Владимир Карамазов. Според Борислав Цеков проблем няма, след като  не е имало за Кунева през 2011 г.