19min.bg

Кризата ще бъде тежка: Бизнес-пророкът Рубини

Индикаторите за рецесия се обаждат, а основните суровини се потопиха в мечи пазар, което е сигнал за предстоящ спад. А Нуриел Рубини отхвърли надеждите, че предстоящата рецесия ще бъде слаба.

Известният икономист, който обяви финансовия срив през 2008 г. , заяви пред Bloomberg, че икономиката се е насочила към тежка рецесия, както и към сериозна дългова и финансова криза.

Рубини, известен още като "Доктор Дуум", заяви, че коефициентът на задлъжнялост е исторически висок - 420% за развитите икономики и се покачва, а спасителните мерки по време на пандемията са довели до "зомби корпорации", които излагат икономиката на риск.

За разлика от това стагфлацията, наблюдавана през 70-те години на ХХ в. , е съпроводена с ниски съотношения на дълга, а дълговата криза по време на финансовия срив през 2008 г. води до спад на инфлацията.


"Идеята, че тя ще бъде кратка и повърхностна, е напълно заблуждаваща", казва Рубини.

Предупреждението му е в противоречие с други прогнози на Уолстрийт за лека рецесия, включително тези на Goldman Sachs, Morgan Stanley, Wells Fargo, Pimco, Nomura и Лари Финк от BlackRock.