19min.bg

КС отряза МС за задължителна военна подготовка


КС единодушно отклони искането на служебното правителство, свързано с възможността да се въведе задължителна военна подготовка в мирно време.


Кабинетът на Гълъб Донев искаше задължително тълкуване на разпоредба от Конституцията, казваща, че "защитата на Отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин. Измяната и предателството към Отечеството са най-тежки престъпления и се наказват с цялата строгост на закона", както и, че "подготовката на гражданите за защита на отечеството се урежда със закон". Въпросът на МС беше: "Допуска ли Конституцията въвеждане на законова възможност за задължителна подготовка за защита на отечеството в мирно време на българските граждани със статус на запасни по смисъла на Закона за резерва?"


КС обаче обясни, че се тълкуват норми, които са “неясни”. А в случая това не е така. Конституцията създава задължение за НС да уреди със закон подготовката на гражданите за защита на Отечеството. Изрични ограничения или изисквания във връзка със самата нормотворческа компетентност разпоредбата не съдържа, казват съдиите. Според тях разбирането, че "воинските задължения" означават единствено "задължителната наборна военна служба" не намира опора в Конституцията.


Снимка: БНР