19min.bg

КС реши да гледа делото за референдума на Слави

  Конституционният съд  допусна за разглеждане искането на президента Росен Плевнелиев за установяване на противоконституционност на три от въпросите за референдума, иницииран от Шоуто на Слави, който трябва да се проведе заедно с президентските избори през есента.



  В края на май Плевневлиев поиска от КС да се произнесе за допустимостта на въпросите за дистанционно гласуване, за намаляване на броя на депутатите от 240 на 120 и за мажоритарното избиране на шефовете в полицията. Според държавния глава трите въпроса, за които сезира КС, се отнасят към формата на държавно устройство и управление, а те са в компетенциите на Великото Народно събрание. Докладчик по делото ще бъде Кети Маркова, която е от президентската квота, както е и председателят на КС Борис Велчев.



   Срещу искането на Плевнелиев пък миналата седмица се обявиха от Фондация Български адвокати за правата на човека. Според тях с него се създава риск за блокиране възможността Народното събрание да изслушва хората, би изолирало депутатите от суверена и би задълбочило вече забележимата пропаст между тях. Адвокатите не споделят и мнението на Плевнелиев, че промяна на броя на депутатите, начина на назначаване на полицейските началници или въвеждането на електронно гласуване могат да засегнат или да променят характера на държавното управление.