19min.bg

Кунчев: Засилен контрол по сухопътните граници на България заради коронавируса

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев призова за засилен контрол по сухопътните граници на България заради разпространението на коронавируса, предаде БНР.


„Връзките между България и Италия са доста по-интензивни, отколкото с Китай, и това поставя доста по-тежки за изпълнение задачи пред нас. Контролът на летищата важи за всички, и пристигащи от Италия. Въпросът е сега да разширим този контрол и на сухоземните граници, а и да създадем условия - реакцията да е бърза при възникване на случай и да не позволим разпространение вътре в страната“.


Преди началото на извънредното заседание на Съвета по сигурността, свикано от премиера Бойко Борисов заради ситуацията с коронавируса, Кунчев обяви, че без да имат признаци, хората не подлежат на задължително изследване. Така той отговори на въпроса - защо на пребивавали в Италия се отказват изследвания и се иска заплащане, ако те настояват за такива:


„Ако човек няма признаци – температура, оплаквания, не подлежи на такова изследване, няма смисъл да го прави. Броят на полетите от Италия до България е 37 седмично и с тях се връщат между 4000-5000 души. Няма смисъл те да бъдат изследвани, ако нямат признаци или не са контактували с болен човек“.