19min.bg

Кунева: Има широка подкрепа за България в Шенген

Политическа подкрепа за влизането на България в Шенген има на най- високо ниво, но понякога проблемът се крие в детайлите. Това каза преди Министерски съвет вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева. Тя дълбоко подчерта, че България е готова за Шенген.



Пред журналисти тя представи книгата „България в Шенген”. „Това е извън дневния ред, но е много важно. Това е острието на усилията ни през последните седмици, включително и след доста положителните сигнали, които получихме при първото посещение на премиера в Брюксел, от председателя на ЕК, председателя на ЕП и председателят на Европейския съвет. Книжката е изготвена с приятелско сътрудничество с МВР. Тук има кратко представяне какво сме направили, доказателства, че сме готови, има и много снимки. Книгата ще бъде преведена на английски.”, посочи Кунева.



Тя посочи още, че ще помоли МВнР да направи необходимите демарши във всяка страна-членка, за да се запознаят нейните граждани с това, какво е постигнала България.