19min.bg

Кунева на крака в ГЕРБ, прави реформаторски референдум за коалиция

Лидерът на ,,Движение България на гражданите" Меглена Кунева е посетила в понеделник централата на ГЕРБ във връзка с официалните преговори за членство на партията й в Европейската народна партия (ЕНП), която ще има конгрес на 23 октомври, съобщиха от пресцентъра на формацията.


Във "Фейсбук" профила си Кунева написа: "Както обещахме още при учредяването на ДБГ, ще предприемем действия за членство в Европейската народна партия, след като получим добра подкрепа на българските граждани на парламентарни избори. Подкрепата вече е факт."


Кунева е уведомила лично представители на международния отдел на ГЕРБ, че ДБГ започва процедура за членство в ЕНП. "Вече имаме подкрепата ни партньорите ни в блока", приключва съобщението й.


В същото време Изпълнителният съвет на ДБГ взе решение за провеждането на вътрешнопартиен референдум за отношението на членовете на партията към участието в бъдещо правителство. Допитването беше обещано още по време на предизборната кампания.


Въпросите в референдума ще бъдат два:


1. Съгласни ли сте Реформаторският блок да участва в коалиционно правителство в рамките на новоизбрания парламент?


2. Кои от партиите и коалициите в настоящия парламент приемате за коалиционни партньори.


При втория въпрос е възможен повече от един отговор – ГЕРБ, ПФ, ББЦ, АБВ. Изключени са партиите, подкрепяли кабинета "Орешарски", за които Реформаторският блок в четвъртък изрично излезе с декларация, че не може да води разговори с тях.


Референдумът ще се проведе от 14 до 17 октомври 2014 г. на специално създадена онлайн-платформа, достъпна само за членове на партията, които ще получат уникален номер за достъп до системата за гласуване.