19min.bg

Купуването на само 8 самолета F-16 е като да си вземеш половин кон: Министърът на отбраната

 Ако България иска да има способности да охранява своето небе, тя трябва да има една ескадрила изтребители F-16, каза служебният военен министър Георги Панайотов в парламента, предаде Медиапул.

"Когато НС взе решение да се купуват 8 самолета F-16, от гледна точка на военните способности, това е все едно да ви разрешат да си вземете половин кон. С половин кон нищо не става. Една ескадрила се състои от между 14 и 16 самолета. Ако България иска да има способности да охранява своето небе, тя трябва да има една ескадрила", обясни военният министър.

Служебният кабинет задвижи процедурата по закупуването на още 8 изтребители F 16 oт САЩ и "Локхийд Мартин", както е планирано в приетия от парламента инвестиционен проект, но ГЕРБ го атакува остро.

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов смята да поиска от американската страна проектодоговор за придобиване на следващия транш изтребители, но това не обвързва страната ни с евентуална сделка, тъй като тя трябва да мине през парламента, става ясно от отговор на служебния военен министър на парламентарен въпрос, зададен от депутата Христо Гаджев (ГЕРБ).

"Крайното решение кога, при какви условия и на каква цена, България ще доокомплектова ескадрилата си с F16 е в правомощието и отговорностите единствено на НС", каза Панайотов.

"Към служебното правителство и към мен като министър на отбраната бяха