19min.bg

Кутев към Борисов: Какво говорихте с Путин за доставки на газ?

Нито едно от прессъобщенията, които сте пуснали от МС, не отговаря на това, което обявява Путин, заяви народният представител от БСП. „Какво говорихте с Владимир Путин за доставките на газ?” Това попита от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Антон Кутев премиера Бойко Борисов. Той припомни промените в решенията и политиките на министър-председателя за строежа на газовия проект през годините.


„Преди време на заседание на МС, взехте решение за ускоряване на „Южен поток”. През 2012  г. сте казал, че това е изключително изгоден проект за България. Казал сте, че г-н Путин Ви е споделил, че през декември 2015 г. трябва да тече газ и че г-н Ердоган е подписал всички нужни документи.


През декември 2015 г., г-жа Румяна Бъчварова е заявила, че благодарение на приятелството си с Америка, сте спрели три големи руски проекта. По-късно, след среща с Путин, заявихте, че България запазва газоразпределителната си роля на Балканите, че той и Ердоган нямат нищо против входната точка на тръбата да е на българската граница и че през „Турски поток” ще влизат 34 – 35 млрд. куб. метра газ. Какво се промени през всичките тези години и какво обяснихте на г-н Путин?”, попита Кутев.  


Той добави, че вероятно българският премиер и руският президент  са били на различни срещи, защото оценката на МС коренно се различава от оценката на г-н Путин. „Вие говорите как през нашата територия ще минават 35 млрд. куб. метра природен газ, докато г-н Песков казва, че договореност по доставките на газ през България през „Турски поток” няма, а че от страна на България има интерес”, припомни Кутев.


На руски и на английски можем да се разберем. На банкянски- не!


„Нито едно от прессъобщенията, които сте пуснали от МС, не отговаря на това, което обявява Путин”- каза  Антон Кутев  и призова премиера Борисов да подмени екипа си, защото очевидно не разбира какво се говори на срещите му. Народният представител от БСП добави, че премиерът не е отговорил на въпроса му, и добави: „На руски и на английски можем да се разберем. На банкянски няма да се разберем, не. ”, заключи Кутев, след като Борисов напусна пленарната зала.