19min.bg

КЗП нареди изтегляне на енергийните прахове, които се приемат през носа

Председателят на Комисията за защита на потребителите Мария Филипова издаде заповеди за незабавно и ефективно изтегляне от пазара на "Wildkraut Energy Sniff" и "Sniff Bull Energy Dust"- продукти, които представляват алтернатива на енергийна напитка и се приемат назално, чрез вдишване през носа. Продуктите са идентифицирани като сериозна заплаха за здравето и безопасността на потребителите.

КЗП бе сигнализирана от граждани и при разпространената в социалните мрежи реклама санкционира онлайн търговци, предлагащи продукта "Sniff Bull Energy Dust", като поиска становището и на Министерство на здравеопазването относно безопасността на този продукт.

Приоритет в дейността на председателя на комисията е недопускането на пазара на продукти, които застрашават здравето и живота на потребителите.

След подадения сигнал и съвместните действия с Министерството на здравеопазването, Филипова издаде заповед за забрана на производството, вноса и разпространението на продуктите и разпореди изтегляне на "Wildkraut Energy Sniff" и "Sniff Bull Energy Dust" от всички търговски обекти.

Ще бъдат изпратени и нотификации до Европейската система за бързо предупреждение SAFETY GATE.

Мария Филипова апелира към всички потребители, закупили тези продукти, да преустановят незабавно тяхната употреба, както и призовава всички търговци да преустановят продажбата и да изтеглят от търговската мрежа тези опасни за здравето продукти.

След реклама в интернет пространството се извършиха съвместни проверки между на Комисията за защита на потребителите и Регионалните здравни инспекции, като бе установено наличие на "Wildkraut Energy Sniff" в търговски обекти. Продуктът съдържа съставки като кофеин, таурин, гуарана и други вещества, които са свързани с различни рискове за здравето при многократна употреба.

От страна на Министерство на здравеопазването е изискана от производителя на продукта "Wildkraut Energy Sniff" подробна информация за количествения и качествен състав, предназначението и начина му на употреба.

С цел преценка безопасността на посочените по-горе продукти е изискано становище и от Националния център по обществено здраве и анализи и Експертния съвет по медицинската специалност "Ушноносно-гърлени болести".

Установено е, че продуктите представляват риск от възпаление на носната лигавица, възможност за блокиране на дихателните пътища и други неблагоприятни последици за организма. При системна (редовна) употреба, чрез вдишване през носа на продукта "Wildkraut Energy" и "Sniff Bull Energy Dust" като енергиен снииф, се получава изтъняване на носната лигавица, което от своя страна може да доведе на първо време до епистаксиси с вторична инфекция и последваща перфорация на носната преграда със затруднено носно дишане; нарушение на качеството и физиологията на вдишвания въздух; хипоксия, които водят до други усложнения за целия организъм.

Комисията за защита на потребителите продължава да следи стриктно пазара и да предприема мерки за защита на потребителите от опасни продукти.