19min.bg

Лаборатория и музей експозиция за мановия мед в сътрудничество със СУ и център за върхови постижения Наследство. БГ

01/03

Кметът на община Царево Марин Киров и ръководителят на Център за върхови постижения „Наследство.бг“ към СУ „Св. Климент Охридски“ проф. д.и.н. Иван Илчев подписаха договор за сътрудничество.
С договора се предвижда изграждане на научна лаборатория за изследване на ползите от мановия мед на територията на община Царево.


Партньорството има за цел да се създаде и постоянна музейна експозиция за пчеларството и мановия мед в Общински исторически музей гр. Царево.


Двете страни започват съвместна организация за провеждане на форум на бизнеса, на който местен и национален бизнес да обсъдят и започнат прилагане на възможностите за производство на лечебни и други продукти от мановия мед. Към събитието ще бъдат привлечени и фармакологични компании и производители.


“Фестивалът на мановия мед и труда на неговите организатори дава своите плодове - имаме защитено наименование за произход. Надграждаме чрез сътрудничеството ни с Наследство.бг и Софийски университет за лаборатория, бизнес форум и музейна експозиция за пчеларството и меда” сподели Марин Киров.


Припомняме, че това е поредното сътрудничество с университет от началото на мандата, наред със съвместната работа с: Тракийски университет гр. Стара Загора, Пловдивски университет “Паисий Хилендарски”, Национална художествена академия, Университет “Проф. д-р. Асен Златаров” гр. Бургас.