19min.bg

Лавров и Гутериш обсъдиха продължаване на зърнената сделка

Зърнената сделка за износ на украинско зърно през Черно море изтича на 18 май. Сделката беше сключена през юли миналата година, като в замяна Москва договори условия за износ на собствените си зърно и торове.

По време на среща на Съвета за сигурност на ООН снощи Антониу Гутериш призова за продължаване на споразумението. За същото се обяви и Китай, който е най-големият вносител на зърно от Украйна. След среща с Гутериш Сергей Лавров заяви, че е получил писмо от генералния секретар до президента Владимир Путин. В него се съдържат предложения за продължаване и разширяване на споразумението за износ на украинско зърно през пристанищата на Черно море.

    "Срещата с генералния секретар Антониу Гутериш тъкмо приключи. Продължи над един час. Той говори за усилия, които полага, за да предвижи руската част от сделката. До момента прогрес, честно казано, не се забелязва. Изложи идеите си в писмо, което разбира се, трябва да бъде проучено. До момента не виждаме желание от страна на западните държави наистина да продължат успешното прилагане на споразуменията за износ на земеделски продукти от Украйна и от Русия", заяви Сергей Лавров - министър на външните работи на Русия.