19min.media

Легендарният индийски индустриалец Ратан Тата почина на 86 години

Ратан Тата, един от най-влиятелните индустриалци в света и бивш председател на Tata Group, един от най-старите и най-големи конгломерати в Индия, почина на 86-годишна възраст.

В сряда Тата беше приет в болницата „Брейч Кенди“ в Мумбай в критично състояние, съобщи Ройтерс. По-рано тази седмица в индийските медии се появиха съобщения, че Тата е бил хоспитализиран след значително спадане на кръвното налягане. След това той се включи в социалните медии, като заяви, че посещението му в болницата е било за рутинен преглед, свързан с възрастта и здравословното му състояние.

Въпреки това Tata Group потвърди кончината му в сряда вечерта, като написа: „С дълбоко чувство на загуба се сбогуваме с г-н Ратан Навал Тата, един наистина необикновен лидер, чийто неизмерим принос оформи не само групата Тата, но и самата структура на нашата нация.“


Ратан Тата се присъединява към семейния бизнес, започнат от индийския индустриалец и филантроп Джамсети Нусерванджи Тата през 70-те години на XIX век, след като получава диплома по архитектура от университета Корнел през 1962 г. След като работи в различни компании, през 1971 г. е назначен за главен директор на Националната компания за радио и електроника. През 1981 г. е назначен за председател на Tata Industries, другата холдингова компания на групата, където отговаря за превръщането ѝ в мозъчен тръст за стратегии на групата и за насърчаване на нови начинания във високотехнологични предприятия.

След това Тата ръководи конгломерата като председател в продължение на повече от две десетилетия, от 1991 до 2012 г., след което става почетен председател на Tata Sons, основен инвестиционен холдинг и промоутър на компаниите на Тата. На Тата се приписва заслугата за превръщането на първоначално влиятелната семейна компания в мултинационална корпорация с глобално присъствие. По време на неговия мандат приходите на групата нарастват многократно, като през 2011-2012 г. възлизат на над 100 млрд. долара.

Tata Group, популярна в Индия като конгломерат „от сол до софтуер“, обединява над 100 компании, включително най-големия автомобилен производител в Индия, най-голямата частна стоманодобивна компания, водеща фирма за аутсорсинг на бизнес процеси, както и водещите марки в страната в енергийния сектор, потребителската търговия на дребно и електрониката. В компаниите работят повече от 350 000 души по целия свят. 



През 2020 г., само няколко години след като става председател на групата, Ратан Тата сключва сделка на стойност 432 млн. долара за придобиването на Tetley, известната британска компания за чай и изобретател на пакетчето чай. През 2008 г. Тата купува Jaguar и Land Rover от Ford за 2,3 млрд. долара. Според Times of India Ратан Тата е организирал общо над 60 придобивания.

Индийският министър-председател Нарендра Моди описва Тата като лидер визионер, състрадателен и изключителен човек. „Той осигури стабилно ръководство на една от най-старите и престижни бизнес къщи в Индия. В същото време приносът му далеч надхвърляше рамките на заседателните зали“, написа Моди в X (бивш Twitter). В почитта си министър-председателят отбеляза и филантропската дейност на Тата: „Тата се хареса на много хора, благодарение на своята скромност, доброта и непоколебим ангажимент да направи обществото ни по-добро.“



Мария Пенчева