19min.bg

Лекарствата в София са 20% по-евтини, отколкото тези в страната

Сериозна е разликата в цените на лекарствата по аптеките в София и тези в Пловдив, Варна и Бургас. Анализ на 19` показа, че болните в провинцията дават средно 20% повече за медикаменти, отколкото тези в столицата. Тази тенденция се засилва на фона на отхвърленото от депутатите от парламентарната Комисия по здравеопазване предложение на д-р Ваньо Шарков от Синята коалиция ДДС върху лекарствата да се намали от 20% на 7%.


Позицията на здравния министър Божидар Нанев бе, че държавата не може да си позволи подобно решение, тъй като страната преживява невиждана икономическа криза.


Справка на 19` показва, че ДДС върху лекарствата в Малта и Кипър е 0%, а в Румъния и Гърция е 9 на сто. Въпреки това се оказва, че в България се шири сериозна ценова разлика на медикаментите между различните градове. Цяла опаковка Ремантадин, които се приема в първите 48 часа от хващането на грипа и атакува вируса, независимо от неговата модификация, може да се намери на цена от 5,53 лв. в централната част на София. Същият продукт в южните квартали върви с 60 ст. отгоре, което прави над 10% разлика. В Пловдив медикаментът дезактивизиращ размножаването на болестворните клетки пък гони цена от 6,50 лева. Неоангинът, които е универсално средство срещу болков синдром от различен произход: главоболие, зъбобол и невралгии, се намира за 5,83 лв. в големите аптекарски вериги. Да, но в кварталните обекти за продажба на медикаменти във Варна и Пловдив хората плащат 1,20 лева повече. Проверка на 19` показа, че аптеките близо до поликлиниките и болниците търгуват лекарството Плавикс за 105,93 лв, а същото се намира на други места с 12 лева по-малко. Според сайтът posredniknews, това е така, защото фармацевтите се възползват от притеснението на болните хора. Тогава човек купува - и да няма, намира пари и взема предписаното. Тези, които страдат от високо кръвно намират Диротон в болничните аптеки за 11,75 лева, а в останалите той е 7,20 лв. Популярният Витамин-C в провинцията се продава за 1,60 лева, докато в София е 1,30 лв. От друга страна джипитата масово предписват парацетамол на хора със симптоми на грип, което уж сваля температурата, но вместо това се понижава ефективността на имунизацията. Цяла опаковка от този евтин медикамент се намира на средна цена в провинцията от 1,84 лева, а в София е с 20-30 ст. по-евтин. Личните лекари за всеки случай при силна простуда и развита форма на грип предписват Оспамокс, който столичани пият за 5,83 лв. опаковка, а сънародниците им се бръкват с левче отгоре. Той се прилага в продължение на 2 до 3 дни след премахването на комбинацията болка и температура. Вместо това се появяват шумове в ушите и сърбежи по корема, а ефекта е нулев, ако се лекувате от грипен вирус.