19min.bg

Летище Мюнхен го няма като концесионер на софийското: Домусчиев или Меридиам, освен Дерипаска го държат спорят министърът и СОФКънект

Както 19 минути неведнъж е писал летище Мюнхен очевидно липсва, а беше представен участник в концесията на Летище София, стана ясно от престрелка за реалната собственост между транспортния министър Христо Алексиев и Меридиам. Министърът обяви: „Потвърдено е от няколко достоверни източника, че фирми на Кирил Домусчиев участват с 20% в концесията, но искам да разбера къде е операторът на летище Мюнхен. Засега го няма, фигурира само на хартия. До момента не съм видял представители на летище Мюнхен, ангажирани с дейността на летище София”. От Меридиам реално потвърдиха втората част от информацията, като отрекоха първата, като намесиха и путиновия санкциониран олигарх Дерипаска с неговата уж австрийска фирма: „Концесионер на летище София, са Meridiam, които притежават пряко 99% от капитала и акциите, както и австрийската компания Strabag, която има 1%”. Както личи, Летище Мюнхен, което беше анонсирано при даването на концесията от последното редовно правителство като новия държател на летището липсва. Кошмарната организация на Терминал 1, липсата на спазване на всякакви антиковид мерки, недостигът на работници, от които явно се пести и сума други проблеми от лятото непрестанно водят до сериозни оплаквания от страна на пътници до нас, последно на 3 ноември, а и сами сме се убедили с очите си в това.
Нещата наистина изглеждат също толкова объркани и ангажиментите също толкова неизпълнени, колкото се констатира и по концесията за почистване на София от фирми на Домусчиев, които неслучайно са заплашени с последно предупреждение за отнемане на доходния бизнес за 237 млн.лв. годишно от страна на кмета Фандъкова.

"СОФ Кънект спечели концесията на столичното летище с