19min.bg

Лидерите и ярките политически лица да се оттеглят, за да бъде намерено решение за правителство: Нинова

Председателят на БСП Корнелия Нинова призова политическите лидери да се оттеглят, за да бъде намерено решение за съставяне на редовно правителство, предаде БНР.



"Според мен в такава напрегната ситуация, виждате и тежкия опит, който вече го има, когато лидери и видимите политически лица излязат напред, не се получават нещата, почва една ревност, видяхте го между първия и втория, смятам, че трябва ние да се отдръпнем, имам предвид лидерите и ярките политически лица и да се търсят консенсусни хора, които си разбират от работата и се ангажират да изпълнят тези 5-6 неща, за които партиите се разберем."



Според нея ГЕРБ са сбъркали, излъчвайки премиер, който предлага свои приоритети и търси подкрепа за правителство на малцинството.



Правилният подход е първо да се проведе лидерска среща, на която да се уточнят приоритети, след това да се уточнят конкретни срокове за изпълнението им и чак тогава да се търсят имена на министри, които да свършат работата.



Нинова критикува и подхода на Мария Габриел:



"Моето правителство, моят правосъден министър ще направи така, ако са си го определили кой и той вече знае какви задачи ще изпълнява, да го казват. Нито един Министерски съвет, нито на министър не е на премиера. Министерският съвет е колективно усилие, той се подкрепя от някакво мнозинство в парламента, така че този егоцентризъм идва малко повече и то твърде рано, тя все още не е избрана за министър-председател."



Нинова беше категорична, че БСП не е правила договорки за министри в този кабинет и нарече медийните публикации "спекулации и манипулации".



Тя обърна внимание на знаковите отсъствия в точно този момент.



"И точно в ключовия момент, когато ГЕРБ и СДС направиха на Кирил Петков и на Асен Василев предложение, което мисля, че не могат да откажат, защото напълно отговаря на тяхната програма и изисквания, Кирил и Асен отидоха на семинар в Прага. А точно когато трябва да се връчва първия мандат и виждате колко е напрегнато в държавата, президентът замина четири дена за ЮАР. Борисов се скри и пусна Габриел напред, след опита за покушение на Гешев той някъде изчезна. Нещо не останаха държавни мъже в Републиката, и то в най-сложния момент, много удобно и неправилно за държавата.