19min.bg

Липси в дисертацията на кандидат-премиера: МОН

Висшата атестационна комисия (ВАК) е предала дисертацията на кандидат-премиера от Има такъв народ Пламен Николов в Народната библиотека „Кирил и Методий“ и в тогавашния Централен институт за научно техническа информация (ЦИНТИ) през 2005 г. без задължителната информационна карта, която съдържа детайлите, свързани с нейната защита. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Липсата на информационна карта изрично е отбелязано в опис на дисертационни (хабилитационни) трудове, депозирани от ВАК, с номер № 91 от 16 май 2005 г., който се съхранява в Националния център за информация и документация (НАЦИД) към Министерството на образованието и науката (МОН) - наследник на ЦИНТИ. Документът се позовава на протокол № 13 от 18 октомври 2004 г. на научна комисия 12 на ВАК.

Поради този факт информацията за тази дисертация, налична в електронния Регистър на лицата, придобили образователна и научна степен „доктор” и/или научната степен „доктор на науките”, на защитените дисертационни трудове и на хабилитираните лица в Република България” (РАС) на НАЦИД, е твърде оскъдна.

Проверката е извършена в отговор на силния обществен интерес, обясниха от МОН.