19min.bg

Лицензът на Делта гард е отнет незаконосъобразно: ВАС

Върховният административен съд отхвърли като незаконосъобразна Заповедта на Главна дирекция "Национална полиция", с която се отнема лиценза за охранителна дейност на фирма "Делта гард".



Според върховните съдии Димитър Спасов (Митко Каратиста) на 27 октомври 2021 година е узнал, че срещу него се води наказателно производство и има повдигнато обвинение, а на 29 октомври 2021 г. (два дни по-късно) е прехвърлил дружествения си дял и е заличен като съдружник в "Делта Гард" ООД, което е пререгистрирано като "Делта Гард" ЕООД.



Върховните съдии отбелязват още, че Спасов разбира за воденото срещу него наказателно производство от получено в офиса на фирмата уведомление, а фактическото повдигане на обвинение на Спасов се е състояло на 2 ноември 2021 г., когато той вече е бил преустановил участието си като съдружник охранителната фирма.



Магистратите са приели, че по този начин са спазени изискванията на Закона за частната охранителна дейност и както в собствеността, така и в управлението на дружеството не участват лица, които са обвиняеми.