19min.bg

Лобисти на Бобокови зад критиката на Сената

Позицията на американските сенатори за корупцията в България е следствие от лобистката кампания на Бобокови, които са мобилизирали и Джеймс Пардю, пише Foreign Lobby Report:

 "Лобистка кампания за подчертаване на демократичното отстъпление на България показват резултатите. Миналата седмица лидерите на Комисията по външна политика на Сената, председателят Боб Менендес (DN.J.) и друг член на комисията - републиканецът Джеймс Риш, излязоха със съвместно изявление, в което предупреждават, че „постоянната корупция, упадъкът на медийната свобода, политизирането на съдебната система, и други заплахи за върховенството на закона създават сериозни предизвикателства пред двустранните отношения между САЩ и България".
 Foreign Lobby Report научи, че изявлението идва след конферентен разговор на 22 февруари с около дузина служители на външните работи на Камарата и Сената с бившите дипломати на САЩ в България Джеймс Пардю и Род Мур преди изборите в страната на 4 април. Разговорът е организиран от Маршал Харис, чиято Alexandria Group International лобира от името на българските бизнесмени, срещу които има обвинения, и които настояват, че същите са измислени.
През лятото на 2020 г. друго американско издание – Politico, съобщи, че Бобокови са наели лобистката фирма Alexandria Group International на бившия американски дипломат Маршал Харис във връзка с повдигнатите срещу тях обвинения за внос на опасни отпадъци от Италия и загробването им в България. Според информацията първоначалният срок на договора е бил шест месеца, но изглежда той е удължен.
Прави впечатление, че след няколко години отсъствие от публичния живот у нас, малко след наемането на американска лобистка фирма от Бобокови, уважаваният дипломат Джеймс Пардю даде няколко интервюта и публикува авторска статия в чуждестранни и български медии, в които изразяваше същите критични бележки, които присъстват и в позицията на двамата сенатори Менендес и Риш".