19min.bg

Лондон проучва БГ вълната

Британското министерство на външните работи е поръчало на Националния институт за икономически и социални изследвания да направи независимо проучване колко българи и румънци ще се установят в страната. Става въпрос за периода непосредствено след януари 2014 година, когато отпаднат трудовите ограничения за гражданите на двете най-нови държави членки на ЕС, пише вестник Файненшъл таймс.


Министрите от коалиционното правителство на консерваторите и либералните демократи са в безизходно положение. Ако посочат в своите прогнози прекалено ниски числа, те ще бъдат обвинени, че подценяват проблема като своите предшественици преди 9 години. Ако посочат обаче прекалено високи числа, ще изглеждат като паникьори, коментира медията.


Британската антиимиграционна лобистка група Майгрейшън уоч прогнозира миналата седмица, че 50 000 българи и румънци може да се установяват в страната през следващите 5 години.


Междувременно в своя рубрика в британски вестник Дейли мирър политическият коментатор Кевин Магуайър отправи призив към лидера на Британската партия за независимост (ЮКИП) Найджъл Фарадж да не пренебрегва приноса на имигрантите към икономиката на Острова.