19min.bg

Лорер прехвърля 670 млн. лв. на външни изпълнители с 33,5 млн. лв. горница


Министерството на иновациите и растежа възнамерява да прехвърли управлението на част от него на външен изпълнител, пише Сега. Екипът на Даниел Лорер ще търси с обществена поръчка външен изпълнител, който да одобрява и следи изпълнението на всички грантови схеми по програмата за икономическа трансформация в Плана за възстановяване и устойчивост.


 


По схемата е предвидено да се разпределят над 670,6 млн. безвъзмездно финансиране за различни дейности, свързани с модернизацията на фирмите и прехода към зелена и кръгова икономика.


 


В същото време към министерството на иновациите функционира главна дирекция Европейски фондове за конкурентоспособност с 278 души, а ще работи и специално звено, което да поеме проектите по плана за устойчивост по друг приоритет – за развитие на индустриалните зони, за които пък има отделна държавна фирма, но към друго министерство на икономиката.



 


Извън външния изпълнител, който ще извършва подбора и договарянето по грантовите схеми, в министерството ще бъдат наети и външни служители, които да го контролират.


 


Всичко това ще доведе до набъбване на разходите за управление на проектите, става ясно от проектния фиш на програмата. Предвидено е разходите за организация и управление на грантовите схеми да възлязат на 5%. При обща сума от 670,6 млн. лв. това прави разход за управление в размер на 33, 53 млн. лв. В тази сума все пак ще бъдат включени и други дейности – за  предоставяне на правни и друг вид експертни консултации, разходи за публичност на мерките, за командировъчни и др.