19min.bg

Лот 2 – път №1 до морето

Пътната отсечка от Стара Загора до Нова Загора от автомагистрала Тракия, което е най-удобният път за морето, беше пусната вчера. На откриването присъстваха европейският комисар за регионална политика Йоханес Хан, президентът Росен Плевнелиев и министър-председателят Бойко Борисов. Общата дължина на Лот 2 е близо 32 километра. Продължава строежът и на останалите отсечки от Нова Загора до Ямбол и от Ямбол до Карнобат. Изграждането на аутобана се съфинансира от Европейския кохезионен фонд чрез оперативна програма Транспорт.


Изграждането на Лот 2 продължи близо 2 години. Строежът на отсечката е изпълнен качествено и в срок, в рамките на определения бюджет, съобщи еврокомисар Хан. Задоволството си от новата автомагистрала изрази и президентът Плевнелиев, който напомни, че до този момент пътят Стара Загора - Нова Загора е взел най много жертви и това е мястото с най-много станали катастрофи.


"Така искам да изглежда България", каза министър-председателят Бойко Борисов. Той подчерта, че е особено щастлив днес, защото това ще остане и за следващите поколения.


Вчера премиерът откри и жп отсечката Крумово-Димитровград. Обектът е част от проекта за реконструкция и електрификация на жп линията от Пловдив до турската и гръцката граници и оптимизацията й за скорост от 160 км/ч. Общата стойност на инвестициите е 160 млн. евро


Освен това заедно с президента Росен Плевнелиев премиерът направи първото пътуване по новата скоростна ЖП-линия Димитровград-Пловдив, качвайки се на влака от село Караджалово до Катуница.