19min.bg

Лозан Панов е готов да се кандидатира за президент, ДБ ще го подкрепи

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов най-вероятно ще бъде издигнат за президент от инициативен комитет в следващите няколко дни и ще бъде подкрепен впоследствие от “Демократична България“, научи Mediapool от няколко свои източника.

Иницитивата за издигане на кандидатурата на съдия Панов идва от “Правосъдие за всеки“. Членове на "Демократична България" няма да влизат в Инициативния комитет, нито там ще има хора от други партии.

Мандатът на Панов като председател на ВКС приключва на 10 февруари. За да участва в изборите, той трябва да подаде оставка пред Висшия съдебен съвет още другата седмица. Рискът е дали ВСС ще приеме оставката навреме, за да може той да се регистрира в ЦИК.

Сроковете за Панов са изключително сгъстени и кандидатурата му лесно може да бъде саботирана. Заседанието на Пленума на ВСС е на 7 октомври. Указът на Радев трябва да бъде издаден незабовно, за да излезе в Държавен вестник, Крайният срок за регистрацията на кандидатите изтича на 12-ти.

Първата среща на комитета за издигането на кандидатурата на председателя на ВКС ще бъде в събота. Регистрацията на Инициативния комитет трябва да се случи до 4 октомври.

През последните седем години Панов бе сред основните критици на статуквото в