19min.bg

Лозан Панов пак настоя за промени в Конституцията при срещата си с Радев

Председателят на ВКС Лозан Панов за пореден път настоя за промени в Конституцията, които да намалят безконтролността на главния прокурор. Той е говорил по този въпрос по време на срещата си с президента Румен Радев, която се състоя в сряда следобед. Панов разказа за нея накратко ден по-късно.


"Центърът на съдебната система е съдът, той олицетворява съдебната система", каза Панов. Според него в момента има дисбаланс, защото "главният прокурор е този, който задава всякакви стандарти, които постоянно се променят".


Председателят на ВКС обясни, че на срещата с президента са коментирали много въпроси за модела на прокуратурата, който следва "съветския прокурорски модел". Панов напомни факта, че никой до момента не е дръзнал да промени това положение. И допълни, че все още не е създадена процедура за разследване на главния прокурор при съмнение за извършено престъпление.


Председателят на ВКС окачестви промените в конституцията от 2015 година като "минимални". Според него всяка промяна, която се прави в съдебната система, още повече е затвърждавала позицията на главния прокурор.