19min.bg

Лозан Панов пита Гешев има ли разследване срещу съдия Миталов

       Шефът на ВКС Лозан Панов изпрати въпроси до главния прокурор Иван Гешев дали срещу посочения от Държавния департамент съдия Андон Миталов (обвинен в коруцпия) има досъдебно производство или проверки по НПК или Закона за съдебната власт. Той пита и шефът на КПКОНПИ Сотир Цацаров дали при тях има нещо за магистрата.


Панов иска от Гешев да бъде уведомен дали е образувано досъдебно производство за престъпление от общ характер и провеждано ли е разследване. Той пише още до Гешев: "Ако отговорът е положителен – на какъв етап се намира производството, за какво престъпление е образувано, въз основа на какви конкретни законен повод и данни. Постъпвали ли са сигнали и/или жалби срещу посоченото лице с характер на съобщение за извършено престъпление; извършвани ли са в тази връзка проверки по реда на Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс."


Няма данни дали става дума за делото Малинов или за други дела. Затова трябва да се изисква проверка за цялата дейност на съдията от постъпването му в Специализирания наказателен съд, коментира Лозан Панов пред журналисти. "Важно е тези данни, с които разполагат чужди служби, дали са стигнали до българските служби. Корупцията е престъпление. Трябва да се извърши разследване. Когато говорим за корупция, несъмнено се говори за престъпление. Затова едно от писмата ми е адресирано до главния прокурор", добави той и продължи: "Не съм човек, който трябва да коментира политическата страна. Специализираните съдилища когато се създадоха, тяхната основна функция е организираните престъпни групи и корупция. Трябва да видим начините, по които бяха създадени тези съдилища, как бяха попълнени съставите. Не се съмнявам че действията на Държавния департамент са подплатени с данни за корупция".


Председателят на ВКС иска информация от шефа на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров дали в КПКОНПИ са постъпвали сигнали и/или жалби срещу съдия Миталов и извършвани ли са проверки срещу него.


Лозан Панов пита и главния инспектор Теодора Точкова дали в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) е образувана проверка срещу съдия Миталов и ако има проверка, какъв е нейният предмет и резултат.


Проверката на инспектората срещу Миталов е прекратена. Инспекторатът отговори, че в края на миналата година е бил сезиран от главния прокурор с искане за проверка на организацията по образуването, движението и приключването на дело на Специализирания наказателен съд, по което съдия Миталов е разрешил на обвиняем да напусне страната.


Съдия Миталов е излязъл в болнични само 24 часа след обявяването на името му от държавния секретар Майк Помпео. Това стана ясно от коментара на председателя на спецсъда Мариета Райкова пред медиите.


В същото време Съюзът на съдиите в България излезе с декларация, в която настоява компетентните органи – прокуратурата, Съдийската колегия на ВСС и Инспекторатът към ВСС, незабавно да проверят съдия Миталов и да оповестят публично резултатите. Ако се установи, че той е извършил твърдените действия, съдия Миталов следва да понесе отговорност. Ако проверките не установят неправомерно поведение, това следва да бъде съобщено на гражданите с оглед възстановяване както на личната репутация и доброто име на засегнатия съдия, така и за защита престижа на съдебната власт, който е накърнен, категорични са от най-голямата магистратска организация.