19min.bg

Лудостта управлява света: Вучич

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че "лудостта управлява света" в отговор на победата на транссексуален спортист над жена в боксов мач на Олимпийските игри в Париж в четвъртък.

Италианската боксьорка Анджела Карини се изправи срещу алжирката Имане Хелиф в полутежка категория, но се отказа след само 46 секунди. След като понесе поредица от съкрушителни удари от алжирската си съперничка, която миналата година не беше допусната до участие в световното първенство, след като се провали на тест за определяне на пола, 25-годишната боксьорка от Неапол се отказа от двубоя с думите: "Това е несправедливо!"


Карини казва, че е била ударена по-силно от всякога и се страхува, че носът ѝ е счупен.

Битката предизвика бурни реакции по целия свят, като сръбският президент осъди мача, в който "биологичен мъж" е бил допуснат да се състезава срещу жена.

"Представете си тази болест и лудост, която е завладяла света, където мъже идват, бият жени и получават медал. Лудостта е завладяла света, всичко е напълно полудяло", заяви Вучич пред репортери в четвъртък.

Италианският министър-председател Джорджия Мелони заяви, че борбата "не изглежда равностойна", като добави, че "спортисти, които имат мъжки генетични характеристики, не трябва да бъдат допускани до състезания за жени".


Ръководителят на треньорския съвет на руския национален отбор по бокс Едуард Кравцов заяви, че "всички прекрасно разбират, че това е мъж".


"А един мъж, чийто тестостерон е вдигнат до небето, има незабавно предимство пред жените. Това са както физическата сила, така и бързината", каза Кравцов пред репортери в четвъртък. "Хелиф беше дисквалифициран на Световното първенство, но МОК има свои правила. Фактът, че мъже влизат в женските спортове, е отвратителен".


Хелиф беше дисквалифицирана от Международната боксова асоциация (IBA) през 2023 г. като биологичен мъж. Боксьорът обжалва пред Спортния арбитражен съд, но "оттегли жалбата по време на процеса", заявиха от IBA в сряда. Асоциацията протестира срещу решението на МОК да позволи на Хелиф да се състезава в Париж с аргумента, че нейните правила "повдигат сериозни въпроси както за честността на състезанието, така и за безопасността на спортистите".


Пламен Валентинов