19min.bg

Луганск отрече да се обединява с Донецк

Председателят на Народния съвет на Луганска народна република, която няма статут на международно призната държава, Владимир Дегтяренко, опроверга участието на официални делегати на ЛНР в заседанието в Донецк, на което бе обявено създаването на Република Малорусия, предаде Фокус.
„ЛНР не е изпращала свои официални делегати в Донецк за участие в заседание на представителите на регионите на Украйна. Нещо повече – дори не бяхме уведомени за намеренията да бъде проведено подобно мероприятие, този въпрос не е съгласуван с нас“, увери Дегтяренко.



  Германия осъди изявленията на лидера на Донецката народна република Александър Захарченко.
„Тази стъпка е абсолютно неприемлива. Захарченко няма пълномощия да говори от името на тази част на Украйна“, съобщи Deutsche Welle.



Берлин очаква, че Русия също ще осъди тези действия и няма „нито да приеме, нито да признае“ новото държавно образувание. Правителството на ФРГ отново повтори, че решението на конфликта в Източна Украйна може да бъде постигнато само чрез изпълнението на Минските споразумения.


 Инициативата за създаване на Република Малорусия в Донбас не следва да се разглежда като проявление на реалната политика, заяви постоянният представител на Русия в контактната група за конфликта в Източна Украйна Борис Гризлов, предаде ТАСС.

„Тази инициатива не се вписва в минския процес. Възприемам я като призив към дискусия. Това изявление няма правни последствия“, заяви руският дипломат.

„Вероятно това предложение има отношение към информационната война и не се явява предмет на реалната политика. Разглеждам го като отговор на провокационните изявления на високопоставени киевски политици, който често звучат твърде неприемливо“, каза Гризлов.