19min.bg

Лукашенко засилва сигурността на границата заради войски на НАТО

Беларуският президент нареди на Министерството на отбраната да засили граничната сигурност в опит да предотврати влизането на "бойци и оръжие" в страната на фона на протестите срещу неговото преизбиране на поста .

Решението идва ден, след като беларуски войници бяха разположени на западната граница на Беларус, предаде БНР.

Според белоруската информационна агенция БелТА, Александър Лукашенко е предупредил за военно струпване на сили на НАТО в близост до граници на неговата страна и е призовал за по-специално внимание към движението на войски на НАТО в Полша и Литва.

Той също така е поискал от Държавния граничен комитет да предотврати притока на средства от чужбина, за които се твърди, че са използвани за финансиране на насилствените антиправителствени протести. "Разбрахме, че трябва да предприемем допълнителни мерки за защита на суверенитета и независимостта на държавната ни граница на Запад", е подчертал Лукашенко.

По-рано през деня Европейският парламент призова държавите членки на ЕС незабавно да въведат санкции срещу беларуските висши чиновници заради реакцията на Минск на протестите срещу Лукашенко.

Междувременно Русия изрази опасения относно опитите за чужда намеса в Беларус.