19min.bg

Мадрид отказа диалог на Барселона, плаши с отнемане на автономията

   След като президентът на Каталуня Карлес Пудждемон обяви, че забавя със седмица обявяването на подписаната от него Декларация за независимост, за да има време за диалог с Мадрид, което сега и повтори пред CNN, от другата страна отново отговориха силово. Първо отговорната за насилието и раняването на 844 невинни граждани вицепремиер Де Сантамария, обвинена във франкизъм от Христо Стоичков, обяви, че полицията бранела демокрацията като биела гражданите, искащи да гласуват по време на референдума на 1 октомври.


После и премиерът Рахой, цитиран от Лавангуардия заяви след извънредно заседание на мадридското правителство, че президентът Пудждемон трябва да изясни дали е обявена независимост, което щяло да бъде основание за последващи действия на централната власт. Това на практика означава, че Мадрид заплашва с отнемане на досегашната автономия на Каталуня според доста неясния член 155 от нещото, наричано Карта Магна, което се приема за конституция на Испания. Заседанието на правителството не е било просто, защото е отнело 3 часа. За сравнение, решението за обявявяване на законния според правилата на автономията каталунски референдум за противоконституционен от испанския съд отне 15 мнути през юли.


Позицията на Рахой е в разрез с изразеното от лидерите на двете най-големи партии в Европарламента – ЕНП, на която неговата Народна партия е член, и ПЕС послание всички спорни въпроси между Мадрид и Барселона да се решат единствено и само по пътя на диалога.