19min.bg

Maersk продава логистични обекти в Русия

В понеделник датската корабна и логистична група A. P. Moller-Maersk обяви, че се е съгласила да продаде двата си логистични обекта в Русия на регистрираната в Кипър компания IG Finance Development. Този ход е част от усилията на компанията да се оттегли напълно от страната.



Според прессъобщението на компанията продажбата на вътрешно депо в Новоросийск с капацитет 1500 контейнера и на склад за охладени и замразени продукти в Санкт Петербург е получила регулаторно одобрение в Европейския съюз и Русия.


Радваме се, че намерихме нов собственик на двата си логистични обекта в Русия и по този начин изпълнихме решението си да продадем всичките си активи в страната", заяви главният търговски директор Карстен Килдал.



В доклада се отбелязва, че IG Finance Development е сключила споразумение с Arosa, голям вносител на хранителни продукти в Русия, за експлоатация на обектите.



През март 2022 г. Maersk обяви, че ще спре да приема нови несъществени поръчки за и от Русия заради западните санкции. През август компанията продаде дял от 30,75% в руския пристанищен оператор Global Ports Investments на най-големия контейнерен оператор в Русия - Delo Group.


Според Ройтерс, позовавайки се на говорител на Maersk, корабната компания все още трябва да продаде четири влекача под марката Svitzer, които са единствените й останали активи в Русия.