19min.bg

Мафията взема легални бизнеси, благодарение на К19-истерията

Както 19' писа още през март, мафията е основен пемеливш от икономическата истерия покрай коронавируса, тъй като ще вземе без пари фалиращи легални бизнеси. И то доста бързооборотни като най-ударените: ресторанти, барове, бутици, молове, хотели. Същото смята и световен топексперт.


“Мафията се интересува да привлече хора и да овладее компании и предприятия в затруднение или пред фалит. В ръцете на мафията покрай кризата с Covid-19 ще отиде легален бизнес, който ще бъде придобит с нелегални пари, както и цяла армия от нови сподвижници за в бъдеще.” Това свое наблюдение за дейността на мафията по време на пандемията сподели Роберто Савиано, който разговаря с група чуждестранни журналисти в Италия от последното си тайно убежище в Ню Йорк, предаде euractiv.bg.

Роберто Савиано в признат за един от познавачите на организираната престъпност, на мафиотските структури и техния бизнес. Автор е на бестселъра за неаполитанската мафия “Гомора”, преведен и на български. Живее под защита от години.

“Не се бойте, че ще ви стъпчат – стъпканата трева се превръща в пътека.” Този цитат от Блага Димитрова е мотото на последния бестселър на Роберто Савиано “000” (ZeroZeroZero), чиято филмова версия в момента е хит в платформите за кино-сериали и документира връзката на глобалния бизнес с международния трафик на кокаин.

“Мафиядемия” е термин, който Роберто Савиано лансира, за да опише мафията по време на карантина и социално дистанциране.

“Пандемичната криза изкара на показ специфични характеристики на отделните нации”, смята той. Савиано вижда в Китай омерта, авторитарност и манипулация на информацията. “В Италия, както обикновено, има дезорганизация, конфузност, но също и покъртителни индивидуални жестове на героизъм, състрадание и масова солидарност. Германия, както винаги е дисциплинирана, подготвена с информация, но недоверчива към неща, които държавата контролира. Франция – толерантна дори в управлението на епидемиите, а САЩ се чувстват като военна сила, готова за война, но неподготвена за епидемия. Южна Корея блесна с технологиите си, а Израел ангажира тайните служби да наблюдават болните. За добро или лошо видяхме националния характер и на мафията в Италия”, отбелязва Роберто Савиано.

Заеми без лихва, но срещу лоялност

Противно на твърденията на някои политици в Европа, той не вижда “опасност европейската финансова помощ и солидарност да попаднат в ръцете на мафията”.